miercuri, 12 ianuarie 2011

Articol in "Adevarul de seara" (Vineri 17 dec 2010 ): Liceenii au tăiat porcul şi s-au întrecut la prăjituri

Autor:  Anca Popescu

Peste 50 de elevi de la Colegiul Tehnic „Transilvania“ au organizat ieri o masă tradiţională de Crăciun. Elevii au fost cei care au pregătit toate preparatele, atât cele din carne cât şi cele de patiserie, iar pentru munca prestată au fost recompensaţi cu note.

Peste 50 de elevi, din cinci clase, de la catedra de Industrie Alimentară a Colegiului Tehnic „Transilvania“, au realizat ieri, în cadrul unei acţiuni numită „În aşteptarea Crăciunului“, un adevărat festin cu produse tradiţionale care, spun ei, ar trebui să se găsească pe masa de Crăciun a oricărui maramureşean.

Zeci de kilograme de cârnaţi şi prăjituri

„Catedra de Industrie Alimentară a decis ca, împreună cu elevii, să pregătim o masă specială de Crăciun, care să includă toate produsele tradiţionale zonei noastre“, a explicat Ioan Bonaţ, şeful catedrei de Industrie Alimentară din cadrul Colegiului Tehnic „Transilvania“. „Scopul acţiunii este ca elevii să nu renunţe la tradiţii şi obiceiuri şi să stăpânească foarte bine modul de preparare a cărnii şi a produselor de panificaţie necesare pentru acestă masă.
Noi îi pregătim atât pentru meseria pe care o vor îmbrăţişa pe mai departe, dar şi pentru viaţă. Am profitat de perioada de practică, iar în două zile, elevii au realizat toate preparatele“, a explicat acesta.

În cadrul proiectului au participat elevii din clasele a XI-a C, a XII-a C, a XII-a D, a XIII C şi a XIII-a D, care au pregătit, timp de două zile, zeci de kilograme de cârnaţi şi prăjituri. „Elevele au preparat 12 cozonaci cu nucă şi rahat, şase kilograme de turtă dulce, patru kilograme de cornuleţe unplute cu gem şi nucă, precum şi câte trei kilograme de fursecuri şi salam de biscuiţi sub forma unor oameni de zăpadă. Pentru această activitate care se desfăşoară în orele de practică, elevii sunt notaţi. Dincolo de rezultatul obţinut ne interesează munca lor în echipă şi, în principal, igiena la locul de muncă“, a spus Monica Raţ, maistru în cadrul colegiului.
Nici carnea n-a lipsit. „În cantina colegiului, elevii care au ca specialitate «Prepararea cărnii» au pregătit dintr-un porc sacrificat chiar ieri, cârnaţi, caltaboşi, chiftele, tobă şi kaizer. În total au fost aproximativ opt kilograme de cârnaţi“, a explicat Gheorghe Sabău, maistru în cadrul colegiului. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu