vineri, 20 ianuarie 2012

Incursiune în timp


Una dintre problemele majore cu care ne confruntăm ca şi dascăli în procesul de învăţământ este fără îndoială captarea atenţiei celor pe care îi “şcolim”.
Pe vremea mea altfel erau elevii!!! Adesea auzim astfel de oftări, din partea unor colegi profesori. Nu-i aşa că uneori ne aducem aminte cum, la o uşoară bătaie cu degetul în catedră, toţi ne opream din şuşoteli şi eram ochi şi urechi la explicaţiile ce le primeam ?!
Tineretul studios de azi, este mai puţin sensibil la astfel de modalităţi de a capta atenţia, dar devin atenţi atunci când consideră că ceea ce le transmiţi este interesant şi important pentru ei.
Îmi aduc aminte cât efort depuneam la început de carieră să le explic elevilor de la domeniul de pregătire INDUSTRIE ALIMENTARĂ, în special fetelor, de ce este important să cunoască şi utilajele din industria respectivă. Auzeam deseori remarci de genul: « Dar nouă, la ce ne folosesc astea ?! ».
Şi atunci, mi-a venit ideea !!! Le-am prezentat industria alimentară, fără utilaje. Cum v-aţi descurca, i-am întrebat, dacă tot ce “nu suferiţi” n-ar exista, sau ar fi la un nivel foarte rudimentar ?
În sala de clasă, s-a făcut linişte. Atenţia a fost ... captată.
                                                                                                  prof.ing. Bonaţ Ioan Gheorghe


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu