miercuri, 30 aprilie 2014

“SOS – PRODUCŢIA DE ALIMENTE!”, ediţia a IV-a, 10 aprilie 2014


          În cadrul sǎptǎmânii “Şcoala Altfel”, 7 – 11 aprilie 2014, Colegiul Tehnic “Transilvania” din Baia Mare a organizat a IV-a ediţie a Simpozionului Naţional “SOS – PRODUCŢIA DE ALIMENTE”, eveniment la care s-au înscris cu lucrǎri având ca tematicǎ siguranţa alimentarǎ şi educaţia pentru sǎnǎtate, elevi şi profesori din 20 de judeţe: Dolj, Timiş, Neamţ, Caraş Severin, Galaţi, Buzǎu, Gorj, Tulcea, Cluj, Argeş, Covasna, Ialomiţa, Suceava, Vâlcea, Bacǎu, Constanţa, Bihor, Hunedoara, Maramureş şi municipiul Bucureşti.
           La aceastǎ manifestare au participat cu lucrǎri şi studenţi de la Universitatea Tehnicǎ din Cluj Napoca – Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Facultatea de Ştiinţe, specializarea Ingineria produselor alimentare şi Controlul şi expertiza produselor alimentare, alǎturi de prof. univ.dr. Anca Mihaly Cozmuţa, conf.univ.dr. Camelia Nicula, şef lucr.dr.ing. Liviu Giurgiulescu şi şef lucr.dr.ing. Ioan Radu Şugar. Obiectivul acţiunilor noastre a fost conştientizarea tinerilor cu privire la pericolele reprezentate de o alimentaţie nesǎnǎtoasǎ ştiut fiind faptul cǎ între alimentele consumate şi propria sǎnǎtate este o legǎturǎ foarte strânsǎ, absenţa unor alimente din hrana zilnicǎ cauzând boli determinate de deficienţa în anumiţi nutriţienţi iar includerea altora poate fortifica organismul, crescându-i imunitatea şi rezistenţa la solicitǎrile zilnice. Nu trebuie neglijate problemele de sǎnǎtate ce pot sǎ aparǎ datoritǎ adoptǎrii unui stil de viaţǎ şi alimentar “modern” bazat pe sedentarism şi consum de alimente cu aport caloric excesiv ce poate determina dezechilibre nutriţionale majore.
            Produsele alimentare de origine animalǎ cu un conţinut de grǎsime ridicat dar şi utilizarea în exces a produselor alimentare procesate produc în timp daune iremediabile sǎnǎtǎţii consumatorilor mai ales dacǎ acest lucru este dublat de lipsa mişcǎrii şi a efortului fizic. Bolile ce pot avea ca punct de plecare un regim alimentar dezechilibrat şi un stil de viaţǎ sedentar sunt cele mai temute dar şi mai rǎspândite la ora actualǎ. Obezitatea, diabetul, cancerul şi bolile cardiovasculare sunt doar câteva exemple din lista lungǎ de afecţiuni care ne pândesc dacǎ ignorǎm realitatea. 
              Sistemul de învǎţǎmânt din ţara noastrǎ exceleazǎ în multe domenii, copiii noştri învaţǎ atâtea lucruri utile şi necesare pentru o viitoare carierǎ de succes dar având în vedere cele enunţate mai sus, suntem cu toţii de acord cǎ trebuie sǎ înregistrǎm progrese în ce priveşte educaţia pentru sǎnǎtate şi adoptarea unui stil de viaţǎ sǎnǎtos. 
              Toate lucrările de la activitatea 3, Sesiunea Naţională de Comunicări Ştiinţifice, şi care au respectat condiţiile pentru publicare, sunt publicate în Revista Alimedia nr.7. Cele mai bune lucrări ale elevilor, de la secţiunile 1 şi 2, CONCURSUL DE ESEURI „Mâncând sănătos, ne protejăm viaţa!” respectiv CONCURSUL DE DESENE ŞI AFIŞE „Alimentele – prieteni sau duşmani !”, se regăsesc în Revista Alimedia nr.8.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu